top of page

Coronacrisis, hoe gaan we ermee om?

De combinatie van werk en thuissituatie blijft lastig. Mijn vrouw werkt als verpleegkundige in de zorg met onregelmatige diensten, ikzelf ben hoofdconducteur bij de NS met onregelmatige diensten. Daarbij hebben we 3 kinderen, de oudste bijna 7 jaar, de middelste 4,5 jaar en de jongste bijna 1,5 jaar.


Hoe lossen we dit allemaal op? Mijn vrouw en ik proberen onze roosters zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen, werk ik een late dienst, dan werkt mijn vrouw een vroege of natuurlijk andersom. Ben ik niet aan het werk, dan fungeer ik thuis als meester, entertainer, kok, schoonmaker, babysitter en politieagent ;).

"Maar in de tussentijd haalt de jongste kattenkwaad uit en moet ik het “school¨werk neerleggen."

Hoe onze dag eruit ziet? Mijn vrouw gaat om 6.45 uur richting het werk, dan zijn de kinderen natuurlijk ook al wakker om 7.00 uur terwijl ikzelf pas om 02.30 uur in bed lag na mijn late dienst. Wakker worden, aankleden, kinderen aankleden en glimlach opzetten. Dan gaan de jongens en ik naar beneden en maak ik een ontbijt voor ze klaar. Na het ontbijt (ong. 8.30/9.00 uur), tafel afruimen, keuken opruimen en alles schoongemaakt te hebben gaat de jongste telg zelf op verkenning en spelen. Intussen laat ik onze oudste zoon de instructiefilmpjes van Juf E. zien die ze via whatsapp ons heeft toegestuurd. De oudste gaat aan zijn “school”werk, aan de taalles, schrijfles, leesles. De jongste doe ik het “school”werk samen mee, alle instructie die via Juf M. gekomen is lezen we door en ik help hem met zijn opdrachten. Maar in tussentijd haalt de jongste kattenkwaad uit en moet ik het “school¨werk neerleggen en kijken wat hij uitvreet. Tevens heeft hij een schone luier nodig. Dan weer terug naar de middelste voor het “school”werk.

"Om 14.00 uur zijn de jongens klaar met hun “school”werk en mogen ze even bijkomen voor de televisie met wat te drinken en wat fruit of een rijstwafel."

Eindelijk, het is 10.00 uur, fruitsalade maken voor alle 3 de kinderen en wat te drinken maken. Daarna gaan de jongens gezellig binnen of buiten spelen. Papa heeft eindelijk tijd voor een bakkie koffie. Om 12.00/12.30 uur gaan we samen middageten. Heerlijke broodmaaltijd, gevolgd door het middagslaapje van de jongste. Zelf moet ik met de oudste en middelste nog aan het rekenen. De oudste weer zijn instructie gegeven en die gaat aan de slag. De middelste maakt zijn opdrachten via Gynzy op de laptop samen met mij, want hij heeft nog veel aandacht nodig. Om 14.00 uur zijn de jongens klaar met hun “school”werk en mogen ze even bijkomen voor de televisie met wat te drinken en wat fruit of een rijstwafel. Dan komt mijn vrouw om 14.30 uur binnen na haar dienst. Na samen een kop koffie gehad te hebben, ga ik snel onder de douche en me omkleden. WISSELING VAN DE WACHT!!! Op naar het werk, waar ik een dienst heb van 16.36 uur tot 01.24 uur. Waar thuis mijn vrouw zorgt voor de kinderen, eten kookt, de jongens in bad doet, tanden poetst, boekje voorleest en naar bed brengt, ga ik op weg vanuit ES naar UT, daarna naar AMF en via AVAT naar ASD en door naar HFD, terug naar ASD waar ik kan genieten van mijn schaft. Vanuit ASD weer naar AMF en dan terug naar ES.

"Om 02.00 uur doe ik de voordeur open en plof ik op de bank om nog wat te drinken. Moe maar voldaan zit de dag er weer op."

Jammer genoeg luisteren de mensen niet. Drukke treinen, drukke stations, veel mensen die problemen veroorzaken, maar ik probeer rustig te blijven en alle “problematiek” te blijven melden. Eindelijk, om 01.14 uur rijdt mijn trein station ES binnen en loop ik richting mijn auto. om 02.00 uur doe ik de voordeur open en plof ik op de bank om nog wat te drinken.

Moe maar voldaan zit de dag er weer op. Morgen begint het verhaaltje gewoon weer opnieuw, maar voor hoelang nog??????? Hopelijk blijft iedereen gezond en kunnen we “snel” weer terug naar het “gewone” leven!!!


Tot die tijd…….. Sterkte voor iedereen en blijf gezond. #STAYSTRONG #IKWERKVEILIGOFIKWERKNIET #COVID-19 #RICHTLIJNENRIVM #BLIJFTHUIS


Geschreven door: Ronald Lantink

Opmerkingen


bottom of page